Broadway - New York : Η Jane Fonta μας «υπογράφει» επάνω στο πρόγραμμα της παράστασης ……

Welcome to my blog
“ Το ταξίδι , όπως και η αγάπη , εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.” Alain de Botton Ελβετός συγγραφέας

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης (5/12/2017)



Info : Το παγκοσμίου φήμης συγκρότημα του Alexandrov , με εκατόν τριάντα χορωδούς, μουσικούς και χορευτές της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Μόσχας, έρχεται αύριο 5 Δεκεμβρίου για μια μοναδική εμφάνιση  στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης .Το μουσικό σύνολο «Αλεξαντρόφ», γνωστό και ως Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, θα εμφανιστεί στην Ελλάδα σε πλήρη ανάπτυξη με 130 καλλιτέχνες (χορωδία, ορχήστρα, μπαλέτο) τιμώντας τον 1 χρόνο από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, που στέρησε τη ζωή σε 64 μέλη του. Πέρυσι, ανήμερα των Χριστουγέννων, το Alexandrov Ensemble, έχασε το ένα τρίτο  των μελών του, όταν το αεροπλάνο που επέβαιναν συντρίφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς πήγαιναν στη Συρία για να ψυχαγωγήσουν τα εκεί ρωσικά στρατεύματα. Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, ξεκίνησε το 1928 σαν μουσικό σύνολο αποτελούμενο από 12 στρατιώτες με βασική αποστολή να ψυχαγωγεί τα σοβιετικά στρατεύματα οπουδήποτε στον κόσμο βρίσκονταν και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 30 είχε φτάσει να απασχολεί 300 καλλιτέχνες και η φήμη του είχε ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.

Who is who: Η Alexandrov Ensemble είναι η επίσημη στρατιωτική χορωδία των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, πήρε το όνομά της από τον πρώτο της διευθυντή, Βασίλιεβιτς Αλεξαντρόφ, αγαπημένο του Στάλιν και συνθέτη του Εθνικού ύμνου της Ρωσίας, και αποτελείται από μια αποκλειστικά ανδρική χορωδία, μια μουσική ορχήστρα και ένα χορευτικό σύνολο. Το ρεπερτόριο του συγκροτήματος περιλαμβάνει περισσότερες από 2.000 μουσικές συνθέσεις: επαναστατικά τραγούδια, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς όπως η Κατιούσα, η Καλίνκα, θρησκευτική μουσική (όπως το Ave Maria), Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κλασικές συνθέσεις Ρώσων και ξένων συνθετών, καθώς και μεγάλες επιτυχίες της παγκόσμιας μουσικής. Μάλιστα σε προηγούμενη επίσκεψη τους στη χώρα μας είχαν τραγουδήσει  στα ελληνικά το «Όταν σφίγγουν το χέρι», των Μίκη Θεοδωράκη- Γιάννη Ρίτσου. Η Χορωδία, στη διάρκεια του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου έδωσε πάνω από 1500 συναυλίες, πολλές από αυτές και στη πρώτη γραμμή, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση  του ηθικού του Κόκκινου Στρατού. «Τραγουδιστικό όπλο του Κρεμλίνου» αποκάλεσε το Alexandrov Ensemble ο Winston Churchill, μετά τη συναυλία που έδωσαν σαν επίσημη προσκεκλημένοι στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Γιάλτας. Το 1990 συνόδευσε τον Ρότζερ Γουότερς στη συναυλία του The Wall στο Βερολίνο, για να εορταστεί η πτώση του τοίχους και μαζί  τραγούδησαν το αντιπολεμικό τραγούδι «Bring the Boys Back Home». Σε ολόκληρο τον κόσμο, το Σύνολο Αλεξαντρόφ θεωρείται ισότιμο με θεσμούς όπως τα μπαλέτα Μπολσόι, το Εριμτάζ, η Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ και το Μουσείο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Μόσχα.

 



Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» με τον Αιμίλιο Χειλάκη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων



















Info : Μία από τις ωραιότερες δημιουργίες του Ευριπίδη, η τραγωδία «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, παρουσιάζεται το Σάββατο 26 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων . Με συνοδοιπόρους την -ειδικά γραμμένη για την παράσταση -πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, την καινούρια μετάφραση του διακεκριμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα και υιοθετώντας το πρότυπο των τριών υποκριτών, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Αγαμέμνονας και Αχιλλέας, η Αθηνά Μαξίμου γίνεται Κλυταιμνήστρα και Μενέλαος και η Λένα Παπαληγούρα Ιφιγένεια και Πρεσβύτης. Μαζί τους ένας 9μελής γυναικείος χορός που με ζωντανή μουσική μας αφηγούνται την τραγική ιστορία της Ιφιγένειας και κυρίως τις συνθήκες που οδήγησαν στη θυσία της. Γιατί το πραγματικό διακύβευμα της τραγωδίας δεν είναι η άδικη σφαγή μιας αθώας κοπέλας, αλλά η διαφθορά αυτών που κατέχουν την εξουσία. Προσπαθώντας να κατακτήσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή, θυσιάζουν τα πάντα, χωρίς όμως ποτέ να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους. Για τους Έλληνες η αρπαγή της Ωραίας Ελένης ήταν απλά ένα πρόσχημα για να εκστρατεύσουν κατά της Τροίας και να επιστρέψουν με τα λάφυρα των νικητών. Και φυσικά ούτε η «θυσία» μιας αθώας κοπέλας θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους. Όταν ο Αγαμέμνονας σκοτώνει το ιερό ελάφι της θεάς Άρτεμις, εκείνη για να τον εκδικηθεί, προκαλεί άπνοια καθηλώνοντας έτσι τον ελληνικό στόλο στην Αυλίδα. Ο μόνος τρόπος για να εξευμενίσει ο Αγαμέμνονας την θεά και να ξεκινήσει ο ελληνικός στρατός για τον Τρωικό πόλεμο είναι να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια. Με το φόβο του στρατού που είναι έτοιμος να εξεγερθεί, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια να έρθει στην Αυλίδα με το πρόσχημα ότι θα την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Όταν εκείνη καταφτάνει στο στρατόπεδο μαζί με την μητέρα της Κλυταιμήστρα συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει τους Έλληνες από το να εκδικηθούν για την αρπαγή της Ωραίας Ελένης και να λεηλατήσουν την Τροία – ούτε καν ο άσκοπος θάνατος ενός παιδιού που δεν έφταιξε σε τίποτα.

Ταυτότητα παράστασης : Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας , Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας , Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης , Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης , Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος , Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη . Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Λένα Παπαληγούρα  Συμμετέχουν οι: Δήμητρα Βήττα, Ελεάνα Γεωργούλη, Σμαράγδα Κάκκινου, Άννα Κλάδη, Άννα Λάκη, Βάσια Λακουμέντα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Δώρα Στυλιανέση, Μαρία Τζάνη.

 

 
 

To ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στη Καβάλα με έργο του Φεϊντό



Τη σπαρταριστή κωμωδία του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα Ζωρζ Φεϊντό " Γουρούνι στο σακί " παρουσιάζει σήμερα  στο Κάστρο της Καβάλας το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης. Πρόκειται για μια κωμωδία που συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο τη λογική και το παράλογο, οδηγώντας καθημερινούς ανθρώπους στα άκρα. Τη μετάφραση του έργου έχει κάνει η Έρση Βασιλικιώτη, η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καραχισαρίδη, τα σκηνικά του Αντώνη Χαλκιά, τα κοστούμια της Βάλιας Μαργαρίτη, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Έλια Βεργανελάκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Δημήτρης Πιατάς (Πακαρέλ), Θανάσης Τσαλταμπάσης (Ντιφοσέ), Γιώργος Γιαννόπουλος (Λαντερνό, γιατρός), Αλεξάνδρα Παλαιολόγου (Μάρθα, γυναίκα του Πακαρέλ), Μαρία Γεωργιάδου (Αμαντίν, γυναίκα του Λαντερνό), Δήμητρα Σιγάλα (Ζιλί), Γιάννης Δρακόπουλος (Λανουά ντε Βο) και Βασίλης Πουλάκος (Τιμπίρς, υπηρέτης του Πακαρέλ).