Broadway - New York : Η Jane Fonta μας «υπογράφει» επάνω στο πρόγραμμα της παράστασης ……

Welcome to my blog
“ Το ταξίδι , όπως και η αγάπη , εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.” Alain de Botton Ελβετός συγγραφέας

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

«Μύθοι και Ιστορίες στο έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα» στο «Σαντιρβάν» τζαμί της Δράμας

   Στον πολιτιστικό χώρο της εταιρείας Raycap «Σαντιρβάν» στη γειτονική Δράμα συνεχίζεται επιτυχώς μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση στην οποία παρουσιάζονται 70 έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, με θέμα την Ελληνική Μυθολογία. Ο μεγάλος Έλληνας εικαστικός εμπνεύστηκε πολλά από τα θέματά του, τόσο στη ζωγραφική όσο και στη γλυπτική, από την ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα. Τα εν λόγω θέματα τα συναντάμε σε γλυπτά του ήδη από το 1948, και σε σχέδια, ελαιογραφίες και χαρακτικά κυρίως τη δεκαετία του ’70. Αναπάντεχες συναντήσεις, γενναίοι άθλοι, εκδικητικοί θεοί, ανεκπλήρωτοι έρωτες, ζηλοτυπίες, κρυμμένα όντα παρουσιάζονται σε τέσσερις ενότητες στην παρούσα έκθεση, ζωντανεύοντας τους μύθους και τις ιστορίες που σφράγισαν το έργο του καλλιτέχνη, από τη δεκαετία του ’30 μέχρι και τη δεκαετία του ’80. Η  έκθεση συμπίπτει με την επέτειο των 30 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.  Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από 8 Ιουνίου έως και 10 Νοεμβρίου 2024 και θα είναι επισκέψιμη τις εξής ημέρες και ώρες: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00. Και την Κυριακή 11.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00. Η έκθεση θα παραμένει κλειστή τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

 













Οι φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα, παρουσιάζονται στο Μαρμάρινο Σπίτι στη Δράμα

  Εύχομαι την επόμενη φορά που θα έρθω στο Μαρμάρινο σπίτι να δω επιτέλους μια έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο Καβαλιώτη φωτογράφο Δημήτρη (Ντίμη) Χαρισιάδη που δεν τον τίμησε ούτε η ίδια του η πόλη !!! Το έργο λοιπόν ενός από τους πλέον αξιόλογους Έλληνες φωτογράφους της μεταπολεμικής περιόδου, του Ηπειρώτη Κώστα Μπαλάφα, παρουσιάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τιμώντας ταυτόχρονα τη μνήμη και την προσφορά του, στην πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση, που  φιλοξενείται στον πολυχώρο πολιτισμού «Μαρμάρινο σπίτι» της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ. Εκτίθενται 59 φωτογραφίες από την έκθεση «Φωτογραφικές Μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα», ενώ παρουσιάζονται επίσης 53 πρωτότυπα τυπώματα από την έκθεση «Φωτογραφικό οδοιπορικό στο Άγιον Όρος, 1969-2001». Η συγκεκριμένη ενότητα δημιουργήθηκε χάρη στην πρωτοβουλία και την πολύτιμη συμβολή του Ιερομόναχου Ιουστίνου Σιμωνοπετρίτη και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη το 2006, σε συνεργασία με την Αγιορειτική Φωτοθήκη.

Το επιβλητικό «Μαρμάρινο σπίτι» : χτίστηκε το 1875 και υπήρξε η οικία του γνωστού καπνέμπορου Ιωάννη Αναστασιάδη. Σήμερα λειτουργεί ως κέντρο πολιτισμού και τέχνης, μοναδικό σε ομορφιά. Το κτίριο της καπναποθήκης, που συνορεύει με το «Μαρμάρινο σπίτι» αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σε μια καλαίσθητη αίθουσα όπου πραγματοποιούνται εκθέσεις και εκτίθενται φωτογραφίες από τη Δράμα, μέσω των οποίων μπορεί κανείς να καταλάβει τη ζωή των κατοίκων, την αρχιτεκτονική της περιοχής και την κουλτούρα. Σημαντικό μέρος της έκθεσης έχουν οι φωτογραφίες από την φύση της Δράμας.