Broadway - New York : Η Jane Fonta μας «υπογράφει» επάνω στο πρόγραμμα της παράστασης ……

Welcome to my blog
“ Το ταξίδι , όπως και η αγάπη , εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.” Alain de Botton Ελβετός συγγραφέας

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ : THE LADY OF FADO - MAFALDA ARNAUTH









                                     FANTOS
Όλη την ιστορία της χώρας  περιγράφει το παραδοσιακό τραγούδι της Πορτογαλίας το  «φάντο», οι αργές αλλά γεμάτες συναίσθημα  μπαλάντες. Με συνοδεία κιθάρας και βιόλας, που ακούγεται από τα ανοιχτά παράθυρα σε σοκάκια και σε γραφικές ταβέρνες της πάνω πόλης,  άλλα μιλούν για το χαμένο έρωτα κι άλλα θρηνούν το ναυτικό που δε γύρισε. Οι τραγουδιστές του φάντο στην  Πορτογαλία είναι πιο διάσημοι και από τους αστέρες της σύγχρονης ροκ σκηνής . Η μεγαλύτερη ιέρεια των φάντο και αυτή που τα έκανε γνωστά σε όλο τον κόσμο είναι  η αδικοχαμένη Αμάλια Ροντρίγκεζ .

            THE  LADY  OF  FADO  -   MAFALDA ARNAUTH

 Η επίσκεψη μου στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Λισσαβόνας το «Colombo» και συγκεκριμένα στο πολυκατάστημα ήχου και εικόνας «Fnac» έγινε η αφορμή να γνωρίσω  ένα από τα πιο φρέσκα πρόσωπα - και μια από τις πιο αξιόλογες φωνές - στη σκηνή του σύγχρονου fado στην Πορτογαλία  αλλά και στον κόσμο . Στη χώρα της είναι  πια αντικείμενο λατρείας καθώς η παρουσία της στη σκηνή συνδυάζει ερωτικό πάθος και θεατρική τραγικότητα. Μια τυχαία εμφάνιση σε ένα γκαλά τραγουδιού στη γενέτειρά της, τη Λισσαβόνα, στάθηκε αρκετή για να βάλει την καριέρα της Mafalda Arnauth σε πλήρη κίνηση - και να γίνει αρχή για μια λαμπρή καλλιτεχνική πορεία. Οι ερμηνευτικές αρετές της έγιναν εμφανείς από το πρώτο, φερώνυμο, άλμπουμ της το 1999. Η κριτική και το κοινό το δέχτηκε με ενθουσιασμό και η Mafalda Arnauth άρχισε πια να συζητιέται έντονα στους χώρους της world music, καθώς έπαιρνε μια κατεύθυνση που έδινε στο fado ένα σύγχρονο πρόσωπο χωρίς να απομακρύνεται από την παράδοση. Το δεύτερο άλμπουμ της, με τίτλο Esta Voz que me Atravessa του 2001, την φέρνει ακόμα πιο κοντά στα διεθνή ακροατήρια - ακόμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το απαιτητικό κοινό του fado της έχει ανοίξει πλήρως την αγκαλιά του - πράγμα που επισφραγίζεται από το πρόσφατο άλμπουμ, Encantamento.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου