Broadway - New York : Η Jane Fonta μας «υπογράφει» επάνω στο πρόγραμμα της παράστασης ……

Welcome to my blog
“ Το ταξίδι , όπως και η αγάπη , εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.” Alain de Botton Ελβετός συγγραφέας

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ : « Δεν υπάρχει συνταγή στο επάγγελμα του ηθοποιού »


 



Ότι και να γράψεις είναι λίγο  για τον μεγάλο αυτό ηθοποιό ,τον  πρωταγωνιστή της κινηματογραφικής μας κουλτούρας τη δεκαετία του ’60  και του ’70  που σκόρπισε το  γέλιο και το κέφι  απλόχερα σε  γενιές και γενιές θεατών  .  Τον   «αιώνιο έφηβο» Κώστα  Βουτσά   συναντήσαμε κατά την δεύτερη μέρα της παρουσίας του στην  Καβάλα και αφού είχε προηγηθεί η πρώτη παράσταση του  «Αρχοντοχωριάτη». 

                                                                               

                                         Η  ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ 

 

Ερ :  Η εποχή της δεκαετίας του ΄60  με τις θαυμάσιες ελληνικές ταινίες, σε πολλές  από τις οποίες πρωταγωνιστήσατε , έχει περάσει ανεπιστρεπτί.  Σήμερα  πέρα από τις δυνατότητες που προσφέρονται, ελάχιστες ταινίες ξεχωρίζουν και ορισμένες από αυτές απευθύνονται σ ένα μικρό αριθμό θεατών. Που εντοπίζεται  το πρόβλημα;

 

 Απ : Τότε υπήρχε μόνο ο κινηματογράφος , σήμερα υπάρχει και η  τηλεόραση με την  πληθώρα των καναλιών  . Οι νέοι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν κάτι καλύτερο με την έννοια της ποιότητας, του προβληματισμού, με την έννοια της τέχνης. Εμείς κάναμε ταινίες ψυχαγωγικές, γι αυτό άλλωστε άρεσαν τόσο πολύ  στον κόσμο. Ήταν νοικοκυρεμένες ταινίες , αρκετά  καλές και εμπορικές για την εποχή εκείνη  . Τότε η μόνη διασκέδαση του κόσμου ήταν ο κινηματογράφος , τώρα τα έχει όλα στα πόδια του. Ανοίγει την τηλεόραση και από τα 15-20 κανάλια διαλέγει ότι θέλει, ότι τραβάει η όρεξη του το βλέπει, δεν ικανοποιείται με αυτά  καταφεύγει στην συνδρομητική τηλεόραση . Οι ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου, είναι κάποιας στάθμης. Έχουμε τον Αγγελόπουλο που κάνει πολύ σπουδαίες ταινίες για το μέλλον του Ελληνικού  κινηματογράφου, όπως και τον Νικολαιδη και άλλους που κάνουν ταινίες άλλου επιπέδου, που απευθύνονται σ άλλο κόσμο, στον πιο ελίτ, δεν ασχολούνται  με το πλατύ κοινό . Δεν ρισκάρουν πλέον σήμερα  οι παραγωγοί την τοποθέτηση χρημάτων στις ταινίες, μας λείπει αφάνταστα   ο Φιλοποίμην  Φίνος, ο Κλέαρχος  Κονιτσιώτης, και οι Λαζαρίδηδες!!!!

 

Ερ  : Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μια στροφή των παλαιότερων πρωταγωνιστών στην μικρή οθόνη. Έτσι το ένα σήριαλ ακολουθεί το άλλο  και μεγάλα ονόματα εμφανίζονται κατά κόρον σ' αυτά. Ποιοι λόγοι οδηγούν έναν πρωταγωνιστή του θεάτρου και του κινηματογράφου στην τηλεόραση, σε παραγωγές αμφιβόλου ποιότητας πολλές φορές.

 

Απ :  Είναι βιοποριστικό επάγγελμα και από την στιγμή που δεν έχουν τίποτε άλλο, τι να κάνουν αγαπητοί μου……..μην ψάχνουμε την ποιότητα στη τηλεόραση, δεν γίνεται, είναι καθαρά ψυχαγωγικό μέσο, δεν μπορεί να κάνει τέχνη η τηλεόραση.

 

Ερ : Στον κινηματογράφο και την τηλεόραση , ερμηνεύσατε ρόλους που αντιστοιχούν σε χαρακτήρες με χιούμορ, μπορούμε να πούμε ότι παρουσιάζεστε σαν τον άνθρωπο της παρέας. Στην προσωπική του ζωή ο Κώστας Βουτσάς πώς είναι 

 

Απ.: Είμαι ευχάριστος άνθρωπος και όχι δυσάρεστος θέλω να πιστεύω

 

Ερ.: Αν δεν είχατε ασχοληθεί με την υποκριτική τέχνη, ποιο πιστεύετε ότι θα ήταν το σημερινό σας επάγγελμα 

 

Aπ.:  Που  να το  ξέρω. Δεν έχω σκεφθεί τι άλλο θα μπορούσα να κάνω. Ποτέ δεν το έχω σκεφθεί πιστέψτε με .

 

Ερ.: Παρατηρούμε ότι οι θεατρικές αίθουσες της Αθήνας με τα μεγάλα ονόματα, δείχνουν σημάδια κάμψης. Ο κόσμος προτιμάει τις παραστάσεις συνόλου, τα λιγότερο καθιερωμένα σχήματα. Σ' αυτήν την στάση του κοινού, ποια είναι  η δική σας απάντηση.

 

Απ.: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αν η παράσταση είναι καλή ο κόσμος θα πάει να τη δει . Αν δεν είναι, δεν πάει όποιος και να παίξει. Το χειμώνα συγκεκριμένα, είδαμε καλό θέατρο . Αυτό δεν σημαίνει ότι ο θεατής απορρίπτει τους επώνυμους ή λιγότερο επώνυμους ή καθόλου  επώνυμους.

 

Ερ.: Κύριε Βουτσά κάνατε  ένα ποιοτικό άνοιγμα με τις ταινίες του Βασίλη Βαφέα  και την ερμηνεία σας στον  Αριστοφάνη. Μείνατε ευχαριστημένος από την αποδοχή  του κοινού; Βρήκατε ανταπόκριση;

 

Απ.: Πάρα πολύ καλή η ανταπόκριση του κόσμου .... θετική . Ειδικά ο  «Αρχοντοχωριάτης» πάει πολύ καλά όσο αφορά  τις εισπράξεις, άλλωστε είναι μια απλή, κατανοητή κλασσική κωμωδία.

 

Ερ.: Σε αντίθεση με άλλους  κωμικούς, εσείς ξεκινήσατε  από την φάρσα για να φτάσετε στους κλασσικούς ρόλους. Δεν είναι δύσκολο αυτό;

 

Απ.: Δεν υπάρχει συνταγή στο επάγγελμα  του ηθοποιού  όλα είναι μέσα στην δουλειά μας. Σήμερα παίζω αυτό, αύριο κάτι άλλο, θα παίξω προσεχώς  Δημήτρη Ψαθά,  Αριστοφάνη, ανάλογα με το πώς θα μου βγει η επιλογή.

 

Ερ.: Ποια είναι τα σχέδιά για το μέλλον:

 

Απ.: Να παίξω τον "Αρχοντοχωριάτη" στην Αθήνα. Τίποτα άλλο.

 

Ερ.: Πιστεύετε ότι ο ηθοποιός  πρέπει να παραμένει  στην σκηνή μέχρι το τέλος ή  κάποια στιγμή να αποσύρεται;

 

Απ.. Μέχρι να τον διώξει το  κοινό,  και πιστεύω πως διαθέτει αλάνθαστο κριτήριο

 

                                                                                 Στάθης Χαρπαντίδης

                                                                                    Μαρία Τεφτερίδου

                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου