Broadway - New York : Η Jane Fonta μας «υπογράφει» επάνω στο πρόγραμμα της παράστασης ……

Welcome to my blog
“ Το ταξίδι , όπως και η αγάπη , εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.” Alain de Botton Ελβετός συγγραφέας

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

O Ηλίας Ζάϊκος των Blues Wire : « Το γκρουπ είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ύπαρξης μου, ποτέ δεν φαντάστηκα τον εαυτό μου ξεκομμένο από αυτό »


Info  :  Ο Ηλίας Ζάϊκος  αποτελεί την ιστορία των blues στην  Ελλάδα , είναι  ένας εξαιρετικός κιθαρίστας , ένας  χαρισματικός performer , και κατά γενική ομολογία ένας παθιασμένος εραστής των μπλουζ . Το 1983  μαζί με τον  Σωτήρη Ζήση  δημιούργησαν  τους  Blues Gang , με  το όνομα αυτό ηχογράφησαν τους 3 πρώτους δίσκους τους , ενώ  στη πορεία αλλάζουν το όνομα του συγκροτήματος  σε Blues Wire  . Από τότε κατάφεραν να διατηρηθούν για πάνω από 28 χρόνια στην επικαιρότητα με θαυμαστή συνέπεια και αφοσίωση . Έχουν στο ενεργητικό τους πάνω από 10 δίσκους, αμέτρητες συναυλίες, δεκάδες εμφανίσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, και το σπουδαιότερο μια πλειάδα συνεργασιών με κορυφαία ονόματα του είδους, αλλά και την εκτίμηση και αποδοχή των συναδέλφων τους. Τους έχω απολαύσει σε εξαιρετικές συνεργασίες που έχουν πραγματοποιήσει στην πολυκύμαντη καριέρα τους, τι να πρωτοθυμηθώ με  τον συγχωρεμένο  Louisiana Red ,  την Katie Webster ή  τον μοναδικό John Hammond .  Στη πορεία αποχώρησαν από το συγκρότημα ο Νίκος Ντουνούσης και  ο  ντράμερ Αλέξης Αποστολάκης . Εδώ στη Καβάλα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς ,  αφού ιστορικές παραμένουν οι εμφανίσεις  και οι συνεργασίες  που πραγματοποίησαν   στο «Παλιό Ωδείο»  στα μέσα της δεκαετίας του ‘90  .

 
 
                                     Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ

ΕΡ: Στην αρχή ήταν οι «Blues Gang» και μετά ακολούθησαν οι «Blues Wire» πόσα χρόνια κλείνεις Ηλία στην εγχώρια μουσική σκηνή ;

ΑΠ: Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον σχηματισμό των Blues Gang. 

ΕΡ: Τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε να ασχοληθείς με τα blues που σημειωτέον στα χρόνια εκείνα δεν υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση γύρω από αυτό το μουσικό είδος

ΑΠ: Η ακατανίκητη έλξη που ασκούν οι λαϊκές μουσικές -και ως τέτοια ξεκίνησε το μπλουζ- αλλά και η αίσθηση ελευθερίας και πειραματισμών που προσφέρει στον μουσικό. 

ΕΡ: Ποιος καλλιτέχνης σε επηρέασε και αποφάσισες να ασχοληθείς με το ρύθμ εν μπλουζ ;

ΑΠ: Σχεδόν όλοι, τουλάχιστον των πρώτων δεκαετιών της εμφάνισης των μπλουζ, αργότερα και οι πρωτεργάτες του ηλεκτρικού ήχου. Δεν αναφέρω ονόματα, όχι για να υπεκφύγω, αλλά γιατί ο κατάλογος είναι σχεδόν ατέλειωτος.
 

 ΕΡ: Από την αρχική σύνθεση των «Blues Wire» έμειναν μόνο εσύ και ο Σωτήρης Ζήσης , το συγκρότημα συνεχίζει ακάθεκτο να παίζει τα blues , σκέφτηκες ποτέ να εγκαταλείψεις  το γκρουπ και να ακολουθήσεις προσωπική καριέρα ;

ΑΠ: Βλέπω το γκρουπ σαν ένα τραίνο που ταξιδεύει...σε κάποιους σταθμούς κάποιοι ανεβαίνουν, άλλοι κατεβαίνουν. Η διαδρομή είναι μαγική. Ας πούμε πως με τον Σωτήρη είμαστε οι μηχανοδηγοί. Όποτε θέλησα να κάνω κάτι διαφορετικό -λίγο ή πολύ- το έκανα. Το γκρουπ είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ύπαρξης μου, ποτέ δεν φαντάστηκα τον εαυτό μου ξεκομμένο από αυτό.

ΕΡ: Έχετε μοιραστεί τη σκηνή με πολλούς θρύλους των blues , αν σου έλεγα να επιλέξεις την κορυφαία συνεργασία μέχρι σήμερα ποια θα ήταν αυτή;

ΑΠ: Δεν νομίζω πως μπορώ να ξεχωρίσω μία, κάποιες ίσως, κι αυτό με δυσκολία. Για μας που "καβαλήσαμε" τ'όνειρο και ταξιδέψαμε παρέα με μοναδικούς καλλιτέχνες του είδους, κάθε διαδρομή έχει την αξία της, δεν την μετράμε, μήτε την συγκρίνουμε.

 
 
ΕΡ: Facebook, my space, twitter , πόσο βοηθούν τα social media τους καλλιτέχνες σήμερα ;

ΑΠ: Νομίζω πάρα πολύ, αν μη τι άλλο, εκείνους που κάνουν λελογισμένη χρήση και δεν καπελώνονται από τα μέσα. 

ΕΡ: Fender ή Stratocaster με ποια από τις δυο κιθάρες έχεις πραγματοποιήσει τα καλύτερα solo;

ΑΠ: Μου αρέσουν όλες οι κιθάρες, κάθε μία έχει την προσωπικότητα της και σε κάνει ν' ανακαλύπτεις πτυχές του παιξίματος σου που ίσως δεν τις γνώριζες. Αν έπρεπε να έχω μόνο μία κιθάρα πάντως, αυτή μάλλον θα ήταν μιά Τελεκάστερ.

ΕΡ: Ποια πράγματα σου προσφέρουν απόλαυση στον ελεύθερο χρόνο σου ;

ΑΠ: Καφές και τσιγάρο, η ομορφιά της φύσης, το σερφάρισμα στο ιντερνετ, μιά καλή ταινία, μιά ζεστή αγκαλιά, η κόρη μου που γελάει, ταξίδια κοντινά ή μακρινά, ένα ωραίο φαγητό, η καλή παρέα και βέβαια το να παίζω κιθάρα. 

ΕΡ: Έχουν γραφεί πολλά για την σύγκριση blues και ρεμπέτικου και τα  κοινά σημεία που έχουν , μάλιστα έχουν γίνει και συνεργασίες σχετικά με έλληνες καλλιτέχνες , η δική σου γνώμη Ηλία ποια είναι;

ΑΠ: Τα είδη τα ενώνει η κοινή τους λαϊκή καταγωγή, απο κεί και πέρα το τι προκύπτει από ενδεχόμενη προσπάθεια "παντρέματος" τους, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όταν κάτι έχει αγνές προθέσεις, έχει και πιθανότητες να είναι ενδιαφέρον και κάποιες φορές πρωτότυπο. 

ΕΡ: Δισκογραφικά οι «Blues Wire» έχουν καιρό να κυκλοφορήσουν κάποιο άλμπουμ , δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κάποια εταιρεία η συμβαίνει κάτι άλλο διαφώτισε με σχετικά Ηλία

ΑΠ: Δύσκολοι καιροί γιά δίσκους….θέλω πολύ πάντως να κάνουμε μιά καινούργια δουλειά αυτή τη χρονιά. Οι μεγάλες -ούτως ειπείν- εταιρείες της Ελλάδας πάντα κώφευαν στους ήχους των μπλουζ, τουλάχιστον του δικού μας γκρουπ.

 
 
ΕΡ: Στη Καβάλα είστε από τα αγαπημένα συγκροτήματα του κόσμου από την εποχή μάλιστα του «Παλιού Ωδείου» όπου έχετε πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις και συνεργασίες ( Louisian Red, John Hammond)

ΑΠ:  Σίγουρα η πόλη σας έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στην πορεία μας, την αγαπάμε και πάντα ερχόμαστε με ενθουσιασμό. 

ΕΡ:  Ηλία θα σε υποβάλλω σε ένα μουσικό τεστ αληθείας για να αφουγκραστούμε τις μουσικές σου προτιμήσεις
Muddy Waters ή Howlin' Wolf
B B King ή Bob Diddley
Buddy Guy ή Magic slim
Joe Bonammasa ή Roy Buchanan
Robert Johnson ή John Lee Hooker
Koko Taylor ή Ana Popovic
Albert Collins ή Albert King

ΑΠ: Μάλλον μου κάνεις πλάκα !!! τι να πω για αυτούς τους καλλιτέχνες - ογκόλιθους 


Ηλία θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την συνομιλία που είχαμε και να ευχηθώ τα καλύτερα στα μελλοντικά σχεδία των «Blues Wire» 


Ευχαριστώ κι εγώ Στάθη για την τιμή και το ενδιαφέρον.

 


 *O στάθης  χαρπαντίδης  συνομίλησε με τον Ηλία Ζάϊκο των “Blues Wire”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου