Broadway - New York : Η Jane Fonta μας «υπογράφει» επάνω στο πρόγραμμα της παράστασης ……

Welcome to my blog
“ Το ταξίδι , όπως και η αγάπη , εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.” Alain de Botton Ελβετός συγγραφέας

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου ο Ross Daly στο «Καπνομάγαζο» της Καβάλας





ROSS DALY :  Δεξιοτέχνης της Κρητικής Λύρας  και άλλων παραδοσιακών οργάνων



Στην Κρήτη  υπάρχει μια πολύ παλιά ιστορία  που αφηγείται πως μαθαίνει  κανείς την  κρητική λύρα .Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία  αυτή  πρέπει  αυτός που θέλει να μάθει , να πάει πριν δύσει ο ήλιος μόνος με την λύρα του  σε ένα σταυροδρόμι και εκεί αφού χαράξει στο χώμα  έναν κύκλο  κάθεται μέσα και περιμένει να βραδιάσει. Κάποια στιγμή μέσα στην νύχτα  εμφανίζονται  μπροστά του οι δαίμονες που τον παρακαλούν επίμονα να βγει έξω από τον κύκλο του  για να τον «φάνε»  αφού δεν μπορούν να μπουν  μέσα σε αυτόν .Όταν τελικά  πια οι δαίμονες  συνειδητοποιήσουν  πως με τίποτα δεν πείθεται ο  μαθητευόμενος λυράρης  να βγει έξω από τον κύκλο  τότε του ζητάνε  να τους δώσει την λύρα του , και εκείνος  προσεκτικά τους τη δίνει  ξέροντας  ότι οι επισκέπτες του  είναι απαράμιλλοι λυράρηδες Για την υπόλοιπη νύχτα  κάθεται και ακούει ,καθώς αυτοί  ο ένας μετά  από τον άλλον  του παίζουν τις μαγεμένες μελωδίες τους .  Την ώρα που πλησιάζει το ξημέρωμα , ετοιμάζονται οι δάσκαλοι του να αποχωρήσουν και του δίνουν πίσω τη λύρα . Τότε πρέπει ο μαθητής να βγάλει έξω από τον κύκλο  την άκρη του μικρού δάχτυλου του  που την τρώνε τα "ξωτικά"  σαν πληρωμή. Μόλις ξημερώσει ο λυράρης μόνος πια  ,βγαίνει από τον κύκλο  και επιστρέφει στο σπίτι του  όπου αφιερώνει την υπόλοιπη ζωή του  στην προσπάθεια  να παίξει  τις μελωδίες  που άκουσε εκείνη τη νύχτα ...  Φαντάζομαι  ότι σήμερα πια, λίγοι άνθρωποι θα δίνανε ιδιαίτερη σημασία  σε αυτήν  τη μικρή  αινιγματική  ιστορία  και ας κρύβει  τα μυστικά της λύρας . Βασισμένος στις  λαϊκές παραδόσεις του  Ελληνικού χώρου και θρεμμένος  από  τα παραμύθια  και τους  μύθους του λαού  ο Ross  Daly  προβάλλει την εκφραστική του αναζήτηση   σαν ένας ώριμος καλλιτέχνης  που εντρύφησε όσο κανείς άλλος   Έλληνας  στην  παράδοση του  τόπου . Παράδοξο φαινόμενο  για πολλούς Έλληνες ο Ross Daly  εγκαταλείπει την πατρίδα του οριστικά  για  να ανακαλύψει  τούς ήχους της Μεσογείου  και της Ανατολής  ακριβώς όπως αυτοί διασταυρώνονται  στο κέντρο της Μεσογείου την Κρήτη . Σιγά σταθερά μεθοδικά και αφού μελετήσει το μουσικό περιβάλλον   του χώρου του  οικοδομεί το μουσικό του σύμπαν . Δεν βιάζεται να κερδίσει  την δόξα , εισχωρεί μεθοδικά  στα μονοπάτια  των ρυθμών  για να μπορέσει  να απελευθερωθεί  από τα δεσμά του  μέσα από τον αυτοσχεδιασμό . Δεν τον ενδιαφέρει  η εμπορικότητα  και είναι ένα σπάνιο κράμα  καλλιτέχνη  και ανθρώπου  που μένει απόλυτα  προσηλωμένος  στην αρχική του σύλληψη. Καιρό είχε να μας επισκεφτεί ο Ross  Daly  νομίζω από τα μέσα της δεκαετίας  του ’90 από την εποχή του «Παλιού Ωδείου», αυτή τη φορά  θα απολαύσουμε τα καταπληκτικά του solo  στο «Καπνομάγαζο»  την προσεχή Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου . Welcome  back  Ross !!!!




Στη φωτογραφία μαζί με τον Ross Daly (που παίζει ποντιακή λύρα ή κεμετζέ)  διακρίνεται ο ξακουστός  Ιρανός δεξιοτέχνης των κρουστών και του Περσικού οργάνου zard  Djamchid   Chemirani  ο οποίος εδώ  χρησιμοποιεί το πίσω μέρος του μπουζουκιού  σαν κρουστό !!! Από την επίσκεψη τους στη Καβάλα στα μέσα της δεκαετίας του ’90.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου