Broadway - New York : Η Jane Fonta μας «υπογράφει» επάνω στο πρόγραμμα της παράστασης ……

Welcome to my blog
“ Το ταξίδι , όπως και η αγάπη , εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.” Alain de Botton Ελβετός συγγραφέας

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Οι «ΒΑΤΡΑΧΟΙ» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο



Μια από τις πιο πρωτότυπες και ευρηματικές κωμωδίες του Αριστοφάνη, τους «Βατράχους», παρουσίασε φέτος  το Εθνικό Θέατρο  σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα.  Σε μια Αθήνα που ζει μια από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της ρημαγμένη από τα δεινά του πολέμου και με τη διαφθορά να βασιλεύει, ο Αριστοφάνης κερδίζει το 405 π.Χ. στα Λήναια το πρώτο βραβείο με τους «Βατράχους», μια κωμωδία εξαιρετικής ευφυΐας, ευαισθησίας και λυρισμού.
Οι Βάτραχοι παίχτηκαν στα Λήναια το 406 π.Χ. αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Εκτός από την πρωτότυπη σύλληψη, τη φαντασία και την αναμφισβήτητη κωμική τους ποιότητα, αποτελούν και μια πρώτη «άτυπη» φιλολογική κριτική, εξαιτίας του ιδιότυπης αντιπαράθεσης που στήνει ο Αριστοφάνης μεταξύ των δύο τραγικών. Από το Εθνικό Θέατρο πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1959, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού.
Ο Διόνυσος, προβληματισμένος από την έλλειψη ποιητών ικανών να διδάξουν ήθος στους Αθηναίους, αποφασίζει να κατέβει στον Άδη, με στόχο να φέρει στη γη τον Ευριπίδη. Μαζί του θα πάρει τον δούλο του, τον Ξανθία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θεός και δούλος θα αλλάξουν αρκετές φορές ρόλους για να αποφύγουν κακοτοπιές, που όλες οδηγούν σε κωμικές παρεξηγήσεις. Φτάνοντας στον προορισμό τους, οι ταξιδιώτες θα γίνουν μάρτυρες μιας σύγκρουσης ανάμεσα στον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, που μάχονται για το θρόνο της τραγωδίας στον Άδη. Ο Διόνυσος, θεός του θεάτρου, ορίζεται ως κριτής. Η μάχη είναι αμφίρροπη. Η τελική απόφαση του Διόνυσου θα ξαφνιάσει, αφού, αν και ξεκίνησε το ταξίδι του με σκοπό να φέρει τον Ευριπίδη στη γη, φεύγει από τον Άδη παίρνοντας μαζί του τον Αισχύλο.


 Διανομή
Διόνυσος: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος , Ξανθίας: Πάνος Βλάχος , Eυριπίδης: Φάνης Μουρατίδης , Ιέρεια: Εβελίνα Παπούλια , Ηρακλής: Λαέρτης Μαλκότσης , Αποθανών: Σπύρος Μπιμπίλας ,  Χάρων-βοηθός Ευριπίδη: Στέλιος Ιακωβίδης , Αιακός: Βαγγέλης Χατζηνικολάου , Πανδοκεύτρα Α΄: Αγορίτσα Οικονόμου , Πανδοκεύτρα Β΄: Μαρία Κωνσταντάκη ,  Πλαθάνη: Σωκράτης Πατσίκας , Πλάσμα ιέρειας: Εντυ Λαμέ ,  Σώμα Ιακχού: Αγγελική Τρομπούκη , και  στο ρόλο του Αισχύλου ο Γιάννης Ζουγανέλης .











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου