Broadway - New York : Η Jane Fonta μας «υπογράφει» επάνω στο πρόγραμμα της παράστασης ……

Welcome to my blog
“ Το ταξίδι , όπως και η αγάπη , εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.” Alain de Botton Ελβετός συγγραφέας

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Κάστρο-Λιμεναρίων : Ο αρχαιότερος οικισμός στο νησί της Θάσου

Στη κορφή του Υψάριου και σε ύψος 800 μέτρων βρίσκεται χτισμένος ο αρχαιότερος οικισμός του νησιού, το Κάστρο ο οποίος σήμερα δεν έχει μόνιμους κατοίκους και οφείλει το όνομά του στα ερείπια ενός κάστρου που κάποτε υπήρχε εδώ. Άκμασε τα χρόνια που η πειρατεία λυμαινόταν το Αιγαίο πέλαγος ενώ εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά στις αρχές του 20ου  αιώνα όταν οι κάτοικοι του κατέβηκαν για να δουλέψουν στα μεταλλεία της γερμανικής εταιρίας Spiendel  και δημιούργησαν το χωριό Λιμενάρια . Τα τελευταία χρόνια τα πέτρινα σπίτια επισκευάζονται από τους ιδιοκτήτες τους και χρησιμοποιούνται ως εξοχικά .  Στο Κάστρο θα επισκεφτείτε την  ιστορική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου η οποία χτίστηκε το 1804 με σχετική άδεια του Σουλτάνου. Για την κατασκευή της βοήθησε όλο το χωριό και χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το τείχος του Κάστρου. Η εκκλησία λειτουργεί το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα και γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου όπου γίνεται και το πανηγύρι. Μπορείτε να φτάσετε στο Κάστρο από τα Λιμενάρια με αυτοκίνητο (35 λεπτά) ο δρόμος πλέον έχει ασφαλτοστρωθεί  ή  να περπατήσετε (οι πιο τολμηροί) από τον Θεολόγο ή τα Λιμενάρια.

ΜΙΑ  ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ  ΠΛΑΚΑ  ΜΕ  ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Γατελούζοι και οι Γκριμάλντι διοίκησαν το νησί της Θάσου για 100 χρόνια , το 1354 ο τότε Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Παλαιολόγος εκχώρησε τη Θάσο στον Γενουάτη σύμμαχο και γαμπρό του Φραγκίσκο Γατελούζο , επειδή τον βοήθησε να κατανικήσει τους εσωτερικούς του αντιπάλους. Το 1414 ο Μανουήλ Β' Παλαιολόγος με τη σειρά του δώρισε τη Θάσο στη γενοβέζικη οικογένεια του Jacomo Gattilusi που τη διατήρησαν ως τιμάριο τους μέχρι την Τουρκοκρατία. Οι Γατελούζοι το 1434 οχύρωσαν την ακρόπολη χτίζοντας τα τείχη και τους πύργους της . Οι Gatilusi ή Gatilusio (Γατελούζοι στα ελληνικά) παρέμειναν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην εξουσία μέχρι το 1455, οπότε τους διαδέχθηκαν οι Τούρκοι. Τα ίχνη τους όμως συναντώνται και στο νησί της Μυτιλήνης όπου σώζεται σήμερα το ομώνυμο κάστρο των Γατελούζων . Το 1434 κάποιος Humberto Grimaldi που συνεργάστηκε με τον οίκο των Γατελούζων και υπήρξε για χρόνια στρατιωτικός διοικητής του νησιού , οχύρωσε το Κάστρο από τις ορδές των πειρατών . Μάλιστα τα εμβλήματα των Gatilusi και των Grimaldi βρίσκονται εντοιχισμένα στο εξωτερικό τοίχο του Αγίου Αθανασίου στο Κάστρο . Ο Humberto Grimaldi ήταν ο πρόγονος της Δυναστείας των Γκριμάλντι που αναρριχήθηκε αργότερα στα ανώτατα αξιώματα του Πριγκιπάτου του Μονακό και το οποίο διοικούν μέχρι σήμερα , ο Πρίγκιπας Αλβέρτος είναι απόγονος της δυναστείας αυτής . 

 

 




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου