Broadway - New York : Η Jane Fonta μας «υπογράφει» επάνω στο πρόγραμμα της παράστασης ……

Welcome to my blog
“ Το ταξίδι , όπως και η αγάπη , εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.” Alain de Botton Ελβετός συγγραφέας

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η «ΕΚΑΒΗ» της Βανέσσας Ρέντγκρεηβ απο το ..... Ρόουγιαλ Σέξπηρ Κόμπανι






                                                                                             
Το όνομα της Βανέσας Ρεντγκρέηβ αποτελεί οπωσδήποτε ένα μεγάλο κράχτη για τη παράσταση του Τόνι Χάρισσον  που ανέβηκε από το Ρόουγιαλ Σέξπηρ Κόμπανι της Αγγλίας για αρκετές παραστάσεις στο Λονδίνο . Βέβαια η παράσταση αυτή μπορεί να επαινέθηκε για την ανανεωμένη και σχετική φρέσκια μετάφραση του Τονι Χαρισσον  ο οποίος είναι  σκηνοθέτης της επισης αλλά ωστόσο επικρίθηκε για την σκηνοθετική ματιά του και τις υποκριτικές ικανότητες των ηθοποιών . Η Βανέσα Ρεντγκρέηβ γράφτηκε χαρακτηριστικά στον Αγγλικό τύπο  είναι απίθανο αν κατάλαβε το βάρος των λέξεων που εκστομίζει , η Ρεντγκρέηβ πρωταγωνιστεί στο ρόλο της Εκάβης του Ευριπίδη και προσπαθεί να αποδώσει το ρόλο της με συγκρατημένο συναίσθημα και έλλειψη κλαυθμών και οδυρμών , η Εκάβη είναι εκπεσουσα βασίλισσα  η οποία σχεδιάζει μεθοδικά την εκδίκηση της , ενώ η ίδια προσπαθεί να παραπέμψει και να συσχετίσει την αρχαία τραγωδία με σύγχρονες καταστάσεις της διεθνούς  πολιτικής  δεν είναι τυχαίο ότι επισημάνθηκαν λόγια που ειχαν απόλυτη σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ και αλλά σύγχρονα γεγονότα .
   Είδαμε την παράσταση αυτή στο Λονδίνο στο «Όλμπερι Θήατερ» ακριβώς για το ότι είχαμε μια μεγάλη περιέργεια να δούμε την μεγάλη ηθοποιό να υποδύεται τον τόσο αυτό δύσκολο ρόλο και να δούμε πως οι Άγγλοι αντιλαμβάνονται τον αρχαίο χορό και την αρχαία τραγωδία. Η μουσική στην παράσταση της Αγγλίας ζωντανή , ο χορός σε ορισμένα σημεία ήταν κοντά στο πνεύμα της αρχαίας τραγωδίας ενώ σε άλλα ειχαν μελοποιηθεί τα χορικά σαν σύγχρονα τραγούδια της εποχής , ενώ οι άνδρες ηθοποιοί απείχαν αρκετά από το βάρος των αρχαίων τραγωδών και ήταν πιο κοντά σε μια Αγγλοσαξονική αντίληψη του δράματος που δεν είχε καμία σχέση με το αρχαίο Ελληνικό θέατρο. Η παράσταση αυτή θα ανέβει  και στη χώρα μας  την επόμενη χρονιά  στο νέο Υπαίθριο θέατρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού  Κέντρου Δελφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου