Broadway - New York : Η Jane Fonta μας «υπογράφει» επάνω στο πρόγραμμα της παράστασης ……

Welcome to my blog
“ Το ταξίδι , όπως και η αγάπη , εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.” Alain de Botton Ελβετός συγγραφέας

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ο Omar Faruk Tekbilek και οι " Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες " στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών .











 Ο Omar Faruk Tekbilek, ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής και αναμφισβήτητα ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης, μαζί με τη Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Καμπάνη Σαμαρά, μας παρουσίασαν  τη μουσική Sufi στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών .   Τη συναυλια συμπλήρωσαν  οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες -βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας των Sufi,δηλαδή  των τραγουδιών-προσευχών.  Οι μουσικές αναζητήσεις του Omar Faruk Tekbilek βάδιζαν πάντα παράλληλα με τις θρησκευτικές, και στη δεκαετία του ’70, με την new age αντίληψη να είναι στην επικαιρότητα, ο Omar στρέφεται προς τη φιλοσοφία των Sufi. «Η μέχρι σήμερα εμπειρία μου έδειξε ότι, η Σουφί πλευρά της μουσικής μου είναι αυτή που συγκινεί περισσότερο τον κόσμο, επειδή πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, ότι ο Πλάστης είναι ένας και η ουσία βρίσκεται στην αγάπη και στη λατρεία μας για Αυτόν, και η μουσική ανοίγει τις καρδιές των ανθρώπων …» λέει ο ίδιος. Ο τουρκικής καταγωγής καλλιτέχνης παρουσιάζει μια μουσική που υπερβαίνει τα πολιτικά σύνορα, ενώ διατηρεί τις ευαισθησίες της παράδοσης. Μια μουσική, όπου συγχωνεύονται οι ήχοι της παράδοσης με τους σύγχρονους, συνδυάζοντας το μυστικισμό, τον έρωτα και την φαντασία. Μια μουσική που, όπως λέει ο ίδιος, συμβολίζει τη διαφορετικότητα μέσα από την ολότητα!


           
Omar Faruk Tekbilek
 

Ο Omar  Faruk  Tekbilek γεννήθηκε στην Τουρκία, σε οικογένεια μουσικών, και από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την μουσική. Μεγαλώνοντας, φοίτησε σε θρησκευτικό σχολείο, με την σκέψη να γίνει κληρικός (ιμάμης). Στα 15 του άφησε το σχολείο, ακολουθώντας νέα πορεία στον χώρο της μουσικής, χωρίς να πάψει όμως να μελετάει, και στα 16 του εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου γνώρισε και τους δερβίσηδες του παλαιού σουφιτικού τάγματος Mevlevi. Ο Omar δεν προσχώρησε μεν στο τάγμα, αλλά ο επικεφαλής δάσκαλος (που ήταν και δεξιοτέχνης στο ney) έγινε και δικός του δάσκαλος και η μεγάλη πηγή της μουσικής του έμπνευσης. Ο Omar επηρεάστηκε πολύ από τον μυστικισμό των δερβίσηδων και το πάντρεμα των ήχων με την ψυχή στην μουσική τους.   Στο ξεκίνημά του έμεινε πιστός στις παραδοσιακές του ρίζες, αλλά αργότερα εξερεύνησε και τον ανατολίτικο και τον δυτικό ήχο, έτσι που ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του σανπαγκόσμιομουσικό. Και, όπως τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, έτσι και στην μουσική του συνυπάρχουν οι τέσσερις πτυχές: του μυστικισμού, του φολκλόρ, του ρομαντισμού και της φαντασίας. O Omar έγινε διάσημος για την μακρόχρονη ενασχόλησή του με τους μυστικιστικούς ήχους του σουφισμού. Η μουσική του είναι ένας συνδυασμός τεχνικής και μιάς ψυχικής μέθεξης, που πηγάζει από έναν περίπλοκο υπερβατικό διαλογισμό και μια ενορατική αντίληψη της πνευματικότητας της μουσικής.
Αφού εδραιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους μουσικούς στην Τουρκία, ξεκίνησε να περιοδεύει στην Ευρώπη και στην Αυστραλία. Μετά την πρώτη του περιοδεία στην Αμερική, μετακόμισε στην Νέα Υόρκη. Εκεί ίδρυσε την πρώτη του μπάντα, πάντα με έμφαση στην μουσική της Ανατολής. Καθοριστική για την καριέρα του ήταν η γνωριμία του με τον Brian Keane, με τον οποίο έχει ηχογραφήσει έξι δίσκους και η συνεργασία μαζί του τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμοΕχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών διεθνούς φήμης, όπως ο τρομπετίστας Don Cherry, ο ex-Cream rock drummer Ginger Baker, Ofra Haza, Simon Shaheen, Glen Velez, Bill Laswell, Mike Mainieri, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Jai Uttal και Steve Shehan.  Εχει συνθέσει μουσική επένδυση για πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις, και έχει πραγματοποιήσει πολλές περιοδείες σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη, Αυστραλία, Βόρεια και Νότια Αμερική.   Ο Omar έχει τιμηθεί με το βραβείο „Best Artist of the Turkish Music Award 2003“, ενώ ήταν υποψήφιος και για το βραβείο BBC World Music Award, στην κατηγορία Middle East. Εχει βραβευτεί με το US Golden Belly Musician-Of-The-Year-Award, για τις χρονιές 1998 και 1999 και έχει επίσης τιμηθεί τόσο για τη φιλειρηνική, όσο και για τη μουσική του δραστηριότητα.    Σε αυτήν την συναυλία, ο Omar θα παρουσιάσει την προσωπική του φιλοσοφία, που τον καθοδήγησε σωστά και του προσέφερε στήριγμα μέσα στη δίνη που διαμόρφωσαν όλες οι θρησκευτικές και πολιτικές εξουσίες. Θα δώσει έμφαση στην μυστικιστική κυρίως πλευρά του, γιατί όπως λέει ο ίδιος:  «Η μουσική και ο σουφισμός είναι συνυφασμένα για μένα. το να παίζω μουσική είναι σαν να προσεύχομαι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου